İstanbul'da 1 Mayıs işçi bayramı için farklı noktalarda kutlama çağrıları yapılıyor.
Aralarında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) da bulunduğu çeşitli sendika konfederasyonları ve meslek örgütleri, Kadıköy'de miting düzenleyecek.
Her 1 Mayıs'ta merkezi kutlamasını başka bir kentte yapan TÜRK-İŞ, bu yılki buluşmasını İstanbul'daki Kartal Meydanı'nda gerçekleştirecek.
Bazı sosyalist partiler, sendikalar ve gençlik grupları ise Taksim Meydanı'na yürüyüş çağrısında bulunuyor.
Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türkiye Kamu-Sen) ise İstanbul'da bir kutlama programı bulunmuyor.
İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili merak edilenleri inceledik.
Kadıköy'de kitlesel kutlama çağrısı
DİSK, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) temsilcilerinden oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi, 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanması için İstanbul Valiliği'ne başvuru yaptı.
Ancak valilik talebe olumlu yanıt vermedi.
Bu tutumu eleştiren kurumlar, bunun üzerine kutlamayı Kadıköy'deki İskele Meydanı'nda düzenleme kararı aldı.
Kurumların ortak açıklamasında, "Emek, barış, demokrasi, adalet ve geleceğimiz için, hep beraber biz kazanacağız!" sloganı kullanıldı.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs için siyasi hedeflerini, "adalet ve demokrasi mücadelesini emek mücadelesiyle güçlendirmek" olarak açıkladı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Sol Parti gibi siyasi partiler Kadıköy mitingine katılacaklarını duyurdu.
İstanbul Barosu da "Savunmanın ve emeğin hakları için 1 Mayıs mitinginde buluşalım" başlıklı bir çağrı yayımladı.
CHP ne yapacak?
27 Nisan Pazar günü Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret eden Özel, cezaevi çıkışında yanına yaklaşan bir gencin, "Başkanım bütün halk sizin Taksim'e çağrı yapmanızı bekliyor" sözlerine yanıt verdi.
Özel, "Taksim'e çağrıyı yaparsa sendikalar yapabilir. Ben sendika değilim" dedi.
CHP lideri aynı gün, haber sitesi Yetkinreport'ta yayımlanan söyleşisinde İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili şunları söyledi:
"Son dakika değişiklik olmazsa DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ile Kadıköy'de olacağım. Ama TÜRK-İŞ mitingine de CHP olarak katılacağız. Eğer sendikalar 'Taksim' deseydi, biz de 'Taksim' derdik. 1 Mayıs; emek ve dayanışma günü, işçi bayramı. Bir siyasi partinin işçi sendikalarından rol çalması doğru olmazdı. O nedenle Kadıköy dedik."
Kimler Taksim'e yürümek istiyor?
Bazı sosyalist partiler, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve gençlik grupları ise kutlamaların Taksim Meydanı'nda yapılmasını savunuyor.
Bu grupların oluşturdukları 1 Mayıs 2025 Taksim Tertip Komitesi'nin yaptığı açıklamada, "İktidarın tüm baskı ve zorbalıklarının karşısında isyanın mekanı olarak cisimleşen Taksim'de hakkımızı, emeğimizi, özgürlüğümüzü savunmaya gidiyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Bu komitenin içinde Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Kızıl Parti, Halkevleri, Umut Sendikası (Umut-Sen), İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş), Öğrenci Dayanışması, İstanbul Pride gibi oluşumlar yer alıyor.
DEM Parti İstanbul Gençlik Meclisi de sosyal medya hesaplarında, 1 Mayıs'ta Taksim'de buluşacaklarını belirtti.
Bazı üniversite öğrenci grupları 25 Nisan'da DİSK'in İstanbul Beşiktaş'taki merkezi önünde eylem yaparak konfederasyonun Kadıköy mitingi kararını protesto etti.
Aralarında Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu'nun olduğu öğrenci oluşumları yaptıkları açıklamada 1 Mayıs'ta Taksim'e gideceklerini belirtti.
2013'ten bu yana kitlesel 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmeyen Taksim Meydanı'nda polis her yıl yoğun güvenlik önlemi alıyor ve meydana yürümek isteyen gruplara müdahale ediyor.
TÜRK-İŞ Kartal'da miting düzenliyor
Her 1 Mayıs'ta merkezi kutlamasını başka bir kentte yapan TÜRK-İŞ, bu yılki buluşmasını İstanbul'daki Kartal Meydanı'nda gerçekleştireceğini açıkladı.
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu'nun açıklamasında, bu yılki 1 Mayıs'ın "insanca yaşanacak ücret, vergide adalet ve sendikal haklar" talebiyle düzenleneceği belirtildi.
Konfederasyonun son dönemdeki çalışmalarında özellikle "vergide adalet" talebi öne çıkıyor.
Doğu Perinçek'in liderliğindeki Vatan Partisi de bu mitinge katılım göstereceğini duyurdu.
Kutlama öncesi gözaltılar
Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 29 Nisan Salı sabahı düzenlenen operasyonlarla en az 76 kişi gözaltına alındı.
Başsavcılığın açıklamasında, şüphelilerin "terör örgütlerinin iltisaklı yapılanmaları içerisinde faaliyet yürüttüğü" öne sürüldü.
Açıklamada, şüphelilerin "1 Mayıs'ta toplananları provoke ederek korsan gösteri yapabilecekleri ve güvenlik güçlerine karşı taş ve sopalarla saldırı düzenleyebilecekleri" iddia edildi.
DEM Parti ve TİP'in de aralarında olduğu siyasi partiler ise operasyonlara tepki gösterdi.
DEM Parti açıklamasında, "gözaltıları keyfi ve hukuk dışı" olarak değerlendirdi.
1 Mayıs 2024'te neler yaşanmıştı?
2024 yılında DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları için İstanbul Valiliği'nden izin çıkmayınca Saraçhane Meydanı'nda buluşma çağrısı yapmış ve buradan Taksim Meydanı'na yürüneceği duyurmuştu.
CHP Genel Başkan Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Saraçhane'ye giderek gösteriye destek vermişti.
Hem Taksim Meydanı hem de Bozdoğan Kemeri başta olmak üzere Saraçhane'nin çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alan polis, yürüyüşe izin vermemişti.
Bazı eylemciler Bozdoğan Kemeri'nin altında polis barikatını aşmaya çalışmış, yapılan müdahalede onlarca kişi gözaltına alınmış, aralarından bazıları tutuklanmıştı.
İmamoğlu ve bir grup belediye çalışanının 19 Mart'ta gözaltına alınması ardından Saraçhane Meydanı'nda düzenlenen akşam gösterileri sırasında da çoğunluğu gençlerden oluşmak üzere bazı gruplar Taksim Meydanı'na yürümek istemiş ve Bozdoğan Kemeri'nin altında polisle karşı karşıya gelmişti.
Polis, bu gruplara izin vermeyerek yer yer müdahale etmişti.
CHP lideri Özel, Saraçhane Meydanı'ndaki konuşmalarında birinde "1 Mayıs'ta Taksim'i isteyeceğiz. Açmazlarsa, biz açacağız!" demişti.