Dubai çikolatası çılgınlığı nasıl başladı?

Dubai çikolatası çılgınlığı nasıl başladı?
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Annabelle Rackham
BBC Kültür Muhabiri

Geçen hafta görev için Birleşik Arap Emirliklerine (BAE) gittiğimde aklımda tek bir şey vardı. Sosyal medyayla şöhretk olan "Dubai çikolatalarından" yemek.

TikTok kullanıyorsanız, çikolatayı görmüşsünüzdür. Çikolata, antep fıstığı ve künefe tatlısının ince tahinli kadayıfının lezzetlerini birleştiriyor.

FIX Chocolatier'in imal ettiği "Can't Knafeh of it" (Türkçe "Doyamıyorum" anlamına gelen "Can't get enough of it" deyimi ve künefe tatlısıyla yapılan bir kelime oyunu) 2022'den bu yana sadece BAE'de satılıyor. Sosyal medyada öyle bir şöhret kazandı ki, günde sadece iki saatliğine satışa çıkıyor ve sıklıkla dakikalar içinde tükeniyor.

200 gramlık çikolata tabletlerinin her biri 20 dolara satılıyor.

Fakat şimdi "Dubai çikolatası" adıyla bilinen ürünler İngiltere'de de Waitrose, Lidl ve Morrisons gibi süpermarket zincirlerinin raflarında görülmeye başlandı. Hatta bazı süpermarketler tek seferde alınabilecek Dubai çikolatası sayısını sınırladı.

Türkiye'de 2024 yılının Google'da en çok aranan tarifi Dubai çikolatası oldu.

Eşi Sarah Hamouda ile birlikte FIX Chocolatier'in sahibi olan Yezen Alani, yarattıkları çikolatanın gördüğü küresel ilgiden gurur duyduklarını söyledi.

FIX çikolatası ilk olarak Hamuodua tarafından 2021'de icat edildi. Hoamouda gebeliğinde bu tatlara aşeriyordu.

Alan ve Hamouda çikolatayı bir yıl sonra geliştirmeye başladı ve büyük şirketlerdeki işlerinin yanı sıra çikolata işini de sürdürdüler.

"Sarah ve ben İngiltere'de yetişik ve 10 yıl önce Dubai'ye taşındık, yani hem Batılı hem de Arap kökenlerimiç var."

Alani "Bundan esinlenen tatlar yaratmak istedik" diyor.

Çikolatanın çekici yanı kısmen özel olarak bulunabilmesiydi. Çıkıp bir bakkaldan ya da süpermarketten alamıyorsunuz. Çikolatayı sadece bir yiyecek uygulamasını kullanarak sipariş edebiliyorsunuz.

Çikolatanın tanesi 20 doara satılıyor ve şirketin siparişleri karşılayabilmesi için sadece günün belirli saatlerinde satın alınabiliyor.

Bölgedeki birçok dükkanda antep fıstığı ile kadayıf fotoğraflarıyla bezeli ambalajlarda "Dubai çikolatası" diye satılan benzer çikolatalar gördüm.

Alani "kopya" çikolataların "kendisini çok sinirlendirdiğini" söylüyor ve "Çünkü insanlar kopyaları tadıyor ve bu bizim markamıza zarar veriyor" diyor.

Çikolatanın bu kadar çok şöhret kazanmasının nedenlerinden biri sosyal medyaydı. TikTok kullanıcısı Maria Vehera'nın çektiği viral olan video böyle bir ünün başlıca nedenlerinden biri olarak göstiriliyor.

Videoda Vehera, Künefeli çikolatayı aynı üreticinin imal ettiği diğer çikolatalarla birlikte denerken görülüyor. Video şimdiye dek yaklaşık yedi milyon beğeni aldı.

Çikolata sanki sosyal medya için yapılmış gibi görünüyor. Sütlü çikolatanın üzerindeki turuncu ve yeşil noktalar ve bir parça kopardığınızda bazen çıkan çıtırtı sesi.

Çikolatanın antep fıstığıyla birleştirilmesi yeni bir şey değil ama en çok öne çıkan unsur, iç malzemesinin gevrekliği ve tel kadayıfın çikolataya eklediği doku ve doyuruculuk.

Diğer markalar da kendi versiyonlarını İngiltere'de satmaya başladı. İsviçreli çikolata dev Lindt Dubai çikolatısını süpermarketlerde 15 dolara satıyor.

Waitrose marketler zinciri, ürünü satmaya başladıklarından bu yana müşteri başına iki çikolata sınırlaması getirmek zorunda kaldıklarını açıkladı.

Ucuz ürünlerin satıldığı Lidl süpermarketler zincirinde Dubai çikolatası 7 dolara satılıyor ve burada da kişi başına satın alma limiti var.

Lindt'inkini ve diğer bazı versiyonları denediğimde, çok büyük fark olduğunu gördüm.

FIX çikolatası "tatlı" olarak geçiyor ve buzdolabında tutulması gerekiyor. Birçok sütlü ürün gibi son kullanma süresi de kısıtlı.

Diğer çikolatalan ise uzun son kullanma tarihlerine sahip olmak üzere tasarlandı.

Tat ve dokuda da farklılıklar görüyorsunuz. Orijinal çikolata Lindt'inkinin neredeyse iki katı büyüklüğünde.

Alani ve Hamouda çikolata işine ilk başladıklarında, günde altı ya da yedi siparişi hazırlamak için bir kişiyi istihdam etti.

TikTok sayesinde ilginin artmasıyla şu anda günde 500 sipariş hazırlayan 50 kişi çalıştırıyorlar.

Tartışmalardan biri de ürünün 20 dolarlık fiyatı.

Alani "Hepsi el yapımı, tek tek elle tasarlanıyor" diyor.

"En iyi malzemeleri kullanıyoruz ve süreç diğer çikolataların yapımı gibi değil. Fırınlama, şekil verme, iç malzemesini koyma var. Antep fıstıkları bile elle seçiliyor ve işleniyor."

Geçen yıl Arabian Business'e konuşan Hamouda "Annem künefe yapardı. Ben de kendi yorumumu katmak istedim. Künefe mükelleştirdiğimiz ilk tat oldu. Gevreklik, antep fıstığı, hepsi doğru olmalıydı." demişti.

Alani ürünün başarısına rağmen, çiftin iki çocuk büyütürken bir yandan da tam zamanlı çalışmasının "zorlu bir yolculuk" olduğunu söylüyor.

"Bırakmak istediğimiz dönemler oldu ama kendimize kirayı ödeyebildikçe devam etme sözü verdik. Şimdiyse pişman değiliz, çünkü tuttu."

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.