Uluslararası Af Örgütü, 2024 yılında dünya çapında 1.518 idam gerçekleştirildiğini ve bunun bir önceki yıla göre yüzde 32'lik bir artışa işaret ettiğini belirtiyor.
Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, küresel idam oranları 2024'te neredeyse son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Af Örgütü, 2024 yılında dünya çapında 1.518 idam gerçekleştirildiğini ve bunun bir önceki yıl gerçekleştirilen 1.153 idama kıyasla yüzde 32'lik bir artışa işaret ettiğini belirtti.
Ölüm cezası, idam uygulamasına devam eden Belarus dışında Avrupa'da yasa dışı.
Çin, İran, Suudi Arabistan, Irak ve Yemen raporun en üst sıralarında yer alırken, bu ülkelerden üçü - İran, Irak ve Suudi Arabistan - bilinen idamların yüzde 91'ini oluşturdu.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, "Yetkililere meydan okumaya cesaret edenler, özellikle İran ve Suudi Arabistan'da, ölüm cezasının konuşacak kadar cesur olanları susturmak için kullanıldığı en acımasız cezalarla karşı karşıya kaldılar," dedi.
Bilinen rakamlar, dünyanın önde gelen idam cezası uygulayan ülkeleri arasında yer alan Çin'in yanı sıra ölüm cezasına yaygın olarak başvurduğu düşünülen Kuzey Kore ve Vietnam'da idam edildiğine inanılan binlerce kişiyi içermiyor.
Muhalefeti susturmak için kullanılmasının yanı sıra, ölüm cezalarının yüzde 40'ı uyuşturucu ile ilgili suçlar nedeniyle hukuka aykırı olarak idam edildi.
Uluslararası hukuka göre, ölüm cezası yalnızca "en ciddi suçlar" için kullanılmalı - bu da uyuşturucuyla ilgili suçların karşılamadığı bir eşik.
Her ne kadar 2024 yılında küresel idam oranları artmış olsa da, sadece 15 ülkenin bu cezaları uyguladığı biliniyor - bu sayı iki yıl üst üste kayıtlara geçen en düşük sayı.
Callamard, "Binlerce idamdan sorumlu olduğunu düşündüğümüz bazı ülkelerde gizlilik incelemeyi örtmeye devam ederken, ölüm cezasını sürdüren devletlerin münferit bir azınlık olduğu açık," dedi.
Ülkelerin yüzde 70'inde ölüm cezası kanunen ya da uygulamada kaldırılmış olsa da, bazı devletler 2024 yılında bu eğilime karşı çıktı.
Mart ayında Demokratik Kongo Cumhuriyeti idamlara yeniden başlatmayı planladığını açıklarken, Burkina Faso'nun askeri yetkilileri de kasım ayında adi suçlar için ölüm cezasını yeniden uygulamaya koymak için çalıştıklarını belirtti.