Beynimizin tehlike, tehdit, risk, kaygı, ödül ve haz algısı

Beynimizin tehlike, tehdit, risk, kaygı, ödül ve haz algısı
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Sanat alanında balmumu heykelleriyle dikkat çeken, küratörlük yapan, uzun metrajlı filmler için hikâyeler yazan ve Türkiye'nin önde gelen konuşmacılarından biri olan Prof. Dr. Uğur Batı, yaratıcı endüstrilerin liderlerinden biridir. Birçok özel projeye katkı sağlayan Batı, Türkiye'deki ikonik marka projelerinin çoğunda imzası bulunan bir vizyonerdir. Prof. Batı, sanatı ve yaratıcılığı kalıplara sığdıramayacak kadar çok yönlü bir isim. Aynı zamanda sanat kitapları yazıyor ve bu alanda derin bir bilgi birikimi sunuyor. Son dönemde ise beyin, yapay zekâ, algoritma ve makine öğrenmesi gibi yenilikçi temalarla sanatını daha da ileriye taşıyor; bu projeler de büyük bir merakla bekleniyor. Uğur Batı, aynı zamanda uzun metrajlı filmlerin ana hikâyelerini yazan, senaryo danışmanlıkları yapan ve sektörde ilham verici çalışmalara imza atan bir isim. 25 kitabın yazarı olan Batı, Harvard Business Review, Bloomberg Businessweek ve BrandMap dergilerinin köşe yazarı olarak da önemli bir ses getiriyor. The Independent, Kafasına Göre, Artfull Living ve Oggusto gibi platformlarda da edebiyat, kültür ve sanat üzerine yazılar kaleme alıyor. Grafik Tasarım ve Milliyet.com.tr köşe yazarlığı gibi farklı mecralarda da etkinlik gösteren Batı, yaratıcılık ve bilgi alanındaki engin deneyimini her alanda yansıtarak önemli bir lider olarak dikkat çekiyor.

Aşağıdaki makalesi, 10 Şubat 2025'te internet gazetesi Independent Türkçe!de yayımlandı. Alıntılayarak aktarıyoruz:

................

Ben Profesör Doktor Uğur Batı.

Karar Bilimi Uzmanıyım ve burada sanat, kültür, ikna, idealar ve düşünce patlamaları kaleme alıyorum.

O zaman daha sorulurken cevaplanamayan soruların köşesine hoş geldiniz.

Heyecan, merak ve dopamin salgılanımı ile birlikte yaşanan mutluluktur.

Tüm bunlar kararlarımızı verirken bizi yönlendiren, hatta kararlarımızı doğrudan şekillendiren faktörler olabilmektedir.

İnsanların karar verme süreçlerini anlamak için beyinin içine girmek gerekir.

Beyin araştırmaları günümüzde pek çok farklı nöroteknoloji cihazı ile yapılmaktadır.

fMRI da bunlardan biridir. Bu araç, beyinde belirli durumlarda meydana gelen kan akımını saptar ve görüntüye dönüştürür.

Davranışsal ekonomi uzmanı George Loewenstein, şöyle demiştir:

Beynin büyük bölümü bilinçli düşünmekten çok, otomatik süreçlerin etkisi altındadır. Bu nedenle beyinde gerçekleşen işlemlerin büyük çoğunluğu düşünerek değil, duyguların etkisi altında gerçekleşir.

Bu ve bunun gibi çok sayıda görüş, insanların artık düşünce değil, duyguların ekseninde kararlar aldıklarını ve düşünmenin ötesinde duyguların önemli olduğunu kanıtlar niteliktedir.

İnsan beyni evrim süreci içinde, hayatını kolaylaştıran şeylere yönelmek, zararlı görünenlerden de kaçınmak üzere yapılanmıştır.

Beyin, verdiği tepkileri ve aldığı kararları iki ayrı bölgede işlemden geçirir.

Bunlardan ilki, akıllı ancak zayıf ve yavaş çalıştığı söylenen "düşünen beyin"; diğeri ise çok akıllı olmayan ancak güçlü ve hızlı olan "hisseden beyin"dir.

Hisseden beyin, beynin düşünen bölgesini temsil eden kabuğun (serebralcortex) hemen altında yer alır ve beyinin hisseden bölgesi olan limbik sistemle bağlantılıdır.

Bu bölge de yemek, cinsellik, sosyal statü ve para gibi haz veren şeyleri tanıyan bölgedir.

Bütün memelilerin limbik sistemi vardır ve bu sistemin görevi beyinde bir nevi flaş ışığı yakmaktır.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIK'layınız....

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.