Baha el-Avam
Independent Arabia - Independent Türkçe
Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenecek olan Suriye'nin Geleceğini Destekleme Uluslararası Konferansı'na ilişkin Suriyeli yetkililer tarafından yapılan açıklamalar, Şam'daki yeni yönetimin Avrupa ile ilişkileri konusunda soru işaretleri yarattı.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani konferansın "siyasallaştırıldığını ve yabancı gündemlere hizmet eden söylemleri teşvik ettiğini" söyleyerek katılıp katılmayacağı kararını henüz netleştirmezken söz konusu söylemlerin içeriğine ve hangi yabancı tarafların bunlardan yararlandığına açıklık getirmedi.
Avrupa Parlamentosu (AP), birkaç gün önce Suriye'deki geçiş sürecini destekleyen bir kararı kabul etti.
Yaşlı kıtanın ülkeleri bundan kısa bir süre önce de yeni yönetimin ekonomik durumu iyileştirmesine yardımcı olmak ve mültecileri vatanlarına dönmeye teşvik etmek amacıyla Suriye'deki devlet kurumlarına uygulanan yaptırımları kaldırma kararı aldı.
Tüm bu başlıklar, Beşşar Esad rejiminin devrilmesinden bu yana Şam'daki yetkililer tarafından defalarca kez dile getirilmişti.
Burada Avrupa'nın Şam'daki yeni yönetime olan açılımının, Esad rejiminin 8 Aralık 2024 tarihinde düşmesinin ardından hızla ortaya çıktığını ve Avrupalı yetkililerin Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara'ya yaptıkları çeşitli ziyaretler ve Bakan Şeybani ile ülke içinde ve dışında yaptıkları görüşmelerin yanı sıra, diğer diplomatik ve siyasi kanallarda da kendini gösterdiğini belirtmek gerekir.
Avrupa, Esad sonrası Suriye'ye açılmak için ABD'deki yeni yönetimin tutumunun netleşmesini bile beklemedi.
Şara'nın eski rejimi devirmek için liderlik ettiği ve bugün Suriye ordusunu oluşturan grupların geçmişi üzerinde uzun süre durmadı.
Şeybani, Davos'taki son konferansta ve Paris ve Münih'te katıldığı diğer etkinliklerde ülkesinin dış dünya ile ilişkilere verdiği önemi vurguladı.
Asıl soru, Şam'daki yeni yönetim ile Avrupalılar arasındaki dostluğu ne bozdu da Brüksel'de düzenlenecek Suriye'nin Geleceğini Destekleme Uluslararası Konferansı siyasallaştı ve yabancı gündemlere hizmet eder hale geldi?
Bu durum eski Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in 2011 yılında "Avrupalılar iç işlerine karıştığı için ülkesinin Avrupa'yı haritadan sileceğini ve doğuya doğru hareket edeceğini" söylediği açıklamalarını anımsattı.
Brüksel'deki 2025 Suriye'nin Geleceğini Destekleme Uluslararası Konferansı, Suriye'de yeni güvenlik güçlerinin eski rejimin kalıntılarının isyanını bastırırken kıyı illerinde meydana gelen ve Şam'ın bu eylemlerle ilgili resmi bir soruşturma başlatmasına ve suçluları cezalandırmakla tehdit etmesine neden olan cinayetler ve işkenceler de dahil olmak üzere, Suriye'de Avrupalıların hoşuna gitmeyen son olayların ardından yapılacak.
Avrupalılar, söz konusu soruşturmanın başlatılmasından duydukları memnuniyeti ifade ettiler ve sonuçlarını bekliyorlar.
Ancak Batı basını beklemedi ve gerçekleri araştırmaya başladı bile.
Örneğin İngiltere merkezli The Guardian gazetesi, kıyı illerindeki sokakların boş olduğunu, çünkü insanların hesap verme ya da yasal ve adli bir soruşturma yapılması endişesi olmadan intikam peşinde koşan silahlı adamlarla yüzleşmek için dışarı çıkmaya korktuklarını yazdı.
ABD merkezli Washington Post gazetesi de Suriye'nin kıyı illerindeki "mezhepçi" cinayetleri haberleştirdi.