Marmara'da 6,2 büyüklüğünde deprem, 10 saniye sürdü... İstanbul şokta!

Marmara'da 6,2 büyüklüğünde deprem, 10 saniye sürdü... İstanbul şokta!
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

İstanbul'da peş peşe iki deprem meydana geldi. İlk depremin Silivri açıklarında olduğu öğrenildi. AFAD tarafından yapılan açıklamada ilk depremin büyüklüğü 3.9 olarak duyuruldu. Bu depremin ardından İstanbul'da şiddetli bir deprem daha oldu. AFAD ikinci depremin büyüklüğünü 6,2 olarak duyurdu ve riskli binalara girilmemesi uyarısında bulundu. Daha sonra en büyüğü 5.9 olan artçı yaşandı. İstanbul Valiliği'nden depremle ilgili gelen son dakika açıklamasında; "Deprem nedeniyle hasar gören ya da hasar gördüğü düşünülen binalara lütfen girmeyiniz. Zorunlu olmadıkça aracınızla trafiğe çıkmayınız. GSM hatlarını zorunlu haller dışında kullanmayınız." ifadelerine yer verildi. Bakan Yerlikaya da İstanbul'daki depremler sonrası çökme ihbarının gelmediğini bildirdi. 15:13 itibarıyla İstanbul'da şiddetli bir deprem daha meydana geldi.

KUMBURGAZ FAYI KIRILDI

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, deprem Kumburgaz Fayı'nın kırılması neticesinde meydana geldiğini ifade etti. Üşümezsoy daha önce işaret ettiği fayın artık kırıldığını ve başka büyük depreme yol açmayacağını söyledi. Üşümezsoy, 1894 yılında İstanbul'da kırılmayan bir fay bulunduğunu, bugün kırılanın o fay olduğunu belirtti.

2019 yılında İstanbul'da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem de aynı fayda meydana gelmişti.

HİROŞİMA'YA ATILAN BOMBA KADAR GERGİNLİK BOŞALDI!

Prof. Dr. Ahmet Ercan paniğe neden olan depremlerin ardından ilk değerlendirmelerini paylaştı.

"BU KÜÇÜMSENMEYECEK BİR DEPREM"

AFAD tarafından merkez üssü Silivri açıkları olarak açıklanan depremin ardından konuşan Ahmet Ercan, "Ana deprem gelmeden önce şiddeti 4-5-6'ya varan öncü depremlerin olacağını belirtmiştim. Bunlardan bir tanesi bu, 6.2" dedi.

Paniğe neden olan depremin orta şiddette ve gerginlik birikimini ortaya koyan bir sarsıntı olduğunu ifade eden Ercan şöyle devam etti:

Bu küçümsenmeyecek bir deprem. İstanbul'da yıkım eşik değeri yaklaşık 4.4'ten sonra başlar.

Bizim Silivri önlerinde beklemiş olduğumuz depremin büyüklüğü 7-7.2'dir. Dolayısıyla bundan bir puan daha yüksek olacaktır. İstanbul'da beklenen deprem oldu, bitti diyemeyiz.

Bu azımsanmayacak bir büyüklükte ve burada bir gerginlik birikiminin olduğunu gösteriyor. Çok geniş bir alandan duyuldu yani İzmir'e kadar duyuldu bu olay. Çünkü deprem çok sığdı. eee Tahmin ediyorum doğu-batı doğrultusunda, sağ atımlı bir kırık harekete geçmiş durumda. Yani burada hareket eden kırık, Kuzey Anadolu kırığı.

Bizim hepimizin üstünde deprem beklediğimiz kırık. Bu sağ atımlı olarak gerçekleşti. Yaklaşık 3-4 metrelik bir atımı olmuş olabilir bu kırığın. Burada iki tane kol var. Bir tanesi İstanbul kolu. Hemen Büyükçekmece ile Kınalıada arasında. Bu aslında Trakya kolu üzerinde oldu...

"1-2 DEFA DAHA SARSILACAĞIZ"

İstanbul önündeki kırığı atlayıp bu kez Silivri önünde patladı. Yani Silivri Marmara Ereğlisi önünde patladı. Yani burada kırılan aslında Trakya kırığıdır. Aşağı yukarı 6 6,5 kilometreyi en azından kırmıştır.

Bugün, yarın, bir hafta içinde 1-2 defa daha sarsılacağız. Yaklaşık büyüklüğü 5.2'ye kadar varan 6.2 depreminin artçılarını duyacağız. Onlar da korkutacak ama bu büyüklükteki bir deprem İstanbul yapılarında yıkıcı olmaz.

Yıkıcı olabilmesi için 6.4'ten daha büyük olması gerekiyor. Bu beklediğimiz büyüklüğün daha azı. Bu bu noktada bizim aslında beklediğimiz deprem büyüklüğü 7-7.2'dir. Ama buna ne zaman erişecek, bu konuda kesin bir bilgi vermek zor.

"HİROŞİMA'YA ATILAN BOMBA KADAR GERGİNLİK BOŞALDI"

Bu tür depremlerin ana deprem gelmeden önce yerel gerginlik boşalmaları olarak yaşanacağını yıllardır söylüyorum. Bu onlardan bir tanesidir. Tabii burada bir büyük bir gerginlik boşalmıştır. Aşağı yukarı Hiroşima'ya atılan atom bombasına yakın bir eee gerginlik boşalması olmuştur.

Ama bu gerginlik boşalması acaba beklenmekte olan büyük İstanbul depreminin büyüklüğünü küçültebilir mi ya da onu geciktirebilir mi? Hayır, böyle bir etkisi olmaz.

HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Korkutan deprem dolayısıyla vatandaşlar kendilerini sokaklara attı.

Vatandaşlar, parklarda ve açık alanlarda toplandı. Bağcılar'da vatandaşlar depremin ardından Bağcılar Millet Bahçesi'ne gitti.

Beşiktaş Bebek'te depremin etkisiyle çevredeki dükkanlarda ve kafelerde bulunan vatandaşlar sokağa koştu. Vatandaşlar cep telefonlarıyla yakınlarını aradı.

İstanbul Havalimanı'ndaki yolcular ve çalışanlar da panikleyerek dışarı çıktı. Taksim Meydanı'nda bulunan otel ve iş yerlerinde çalışanlar depremin ardından meydanda beklemeye başladı.

Vatandaşların sokaklardaki bekleyişi sürüyor.

AFAD'DAN "HASARLI BİNALARA GİRMEYİN" UYARISI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), vatandaşları İstanbul'da meydana gelen depremlerin ardından hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyardı.

AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, şunlar kaydedildi:

"Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın. Resmi birimlerin uyarılarını takip edin."


6,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM


AFAD depremin büyüklüğünü 6,2 olarak açıkladı. Depremin  6.92 km derinlikte meydana geldiği çevre illerden de hissedildiği öğrenildi.

Silivri'deki depremle ilgili değerlendirme yapan Jeofizik Mühendisi Ali İlker Bulut, CNN Türk'teki konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Bu alan bizim sismik boşluk diye ifade ettiğimiz segmentlerden biri. Burası bizim deprem beklediğimiz alanlardan biri olarak gözüküyor. Küçük ölçekli bir deprem. Herhangi bir hasara zarar vermesi beklenmediği bir deprem. Bizim için 'şunun habercisi' ifadesini kullanmak çok doğru değil. Dünya literatüründe ciddiye alınan bir deprem değil. Bizim hazırlıklarımız tam olmadığı için bu depremi konuşuyoruz.

UZMANLAR UYARMIŞTI

Marmara’da beklenen depremle ilgili Hurriyet.com.tr’den İsmail Sarı’ya konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Özellikle Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun yarı sistematik domino etkisi davranışı nedeniyle 1999 depremi sonrası, Doğu Marmara’dan Orta ve Batı Marmara’ya doğru stres arttı ve Marmara’da büyük deprem beklentisi bilimsel olarak ortaya kondu” ifadelerini kullanmıştı.

'RİSKLİ BİNALARIN ÇEVRESİNDE BULUNMAYIN'

AFAD: Deprem sonrası hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Haberleşmelerinizi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın

ERDOĞAN: GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da hissedilen depremler sonrası gelişmelerin takip edildiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da art arda yaşanan depremleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları kabul ettiği programda öğrendi.

Depremler konusunda çevresindekilerden bilgi alan Erdoğan, programı takip eden basın mensuplarına, "Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, gelişmeleri yakından takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yetkililerden bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ana kadar İstanbul'da en büyüğü 6,2 en küçüğü 3,9 şiddetindeki depremlere ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kemal Memişoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile İstanbul Valisi Davut Gül ve AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan'ı aradı ve gelişmeler hakkında bilgi alarak çalışmalar için talimat verdi.
 

BAKAN YERLİKAYA'DAN İLK AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, telefonla bağlandığı TRT Haber canlı yayınında, İstanbul'da meydana gelen depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

İstanbul'da 6,9-7 kilometre derinliğinde bir deprem olduğunu belirten Yerlikaya, bu depremin İstanbul başta olmak üzere bölgede hissedildiğini dile getirdi.

Ali Yerlikaya, depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek, "Marmara'da depremi hisseden tüm valilerimizle görüştük. Şükürler olsun ki onlardan da aynı zamanda İstanbul Valimizden de şu ana kadar 112 Acil Çağrıyı arayıp, 'evimiz, binamız çöktü' gibi yardım talebi henüz gelmedi. Bundan dolayı da çok mutluyuz. Şükrediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Depremlerin ardından çalışmaların AFAD koordinasyonunda gerçekleştirildiğini aktaran Yerlikaya, gelen ihbarların teyit edilme sürecine ilişkin bilgi verdi.

Bakan Yerlikaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir saatten beri de bize oraya arama kurtarma sevk ettiğimiz bir şey olmadı. Peki ne geldi daha çok? 'Binamızda çatlak, efendim şurada şu var' türünden ihbarlar var. O tür ihbarların her birini biz not alıyoruz ve bu bilin ki bunların hepsini daha önceki depremlerdeki yaşandığı gibi her birinin tek tek tek tanımlamalarını yapacağız. Bunları da sizlerle zaten zaman içerisinde devamlı paylaşacağız. Sağlık Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın ve ilgili tüm bakanlıklarımızın tüm dikkati burada, harekete geçirilmesi gereken devlet olarak, hükümet olarak ne varsa bunların tamamı şu anda bu noktada gayret gösteriyor.

Depremin paniğiyle atlayan, koşarken, çıkmaya çalışırken kendini yaralayan, inciten ile ilgili az da olsa bize ihbarlar geldi. Bunlarla ilgili sayıları, rakamları da yine Sağlık Bakanlığımızla irtibatlı olarak arkadaşlarımız paylaşacak. Depremin ilk anından itibaren Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgileri arz ettik. Talimatlarını aldık, anbean o da süreci takip ediyor. Ben şunu söylemek istiyorum, Allah tekrarından korusun. Vatandaşlarımız tedbirli, artışlara karşı yani artçı depremlere karşı tedbirli, temkinli olmakta fayda var. Panik değil, tedbir ve temkinli olarak bizler, sizler aracılığıyla onları devamlı anbean bilgilendireceğiz ve inşallah bunun da üstesinden hep birlikte geleceğiz inşallah."

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Yerlikaya, "İlk 6 saat bizim için önemli. Haberleşmeyi gereksiz yere yormamak gerekli." ifadesini kullandı.


DERİN DALGALAR GÖRÜNTÜLENDİ

İstanbul Marmara Denizi Silivri’de 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili olarak, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır.Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.
 
İstanbul’da bugün öğle saatlerinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, kent genelinde hissedildi. Sarsıntı, İstanbul Boğazı çevresinde bulunan semtlerde de şiddetli şekilde hissedildi. Boğaz hattında yürüyüş yapanlar ve teknelerde bulunan vatandaşlar, panik yaşadı.

Deprem sırasında denizdeki derin dalgalar saniye saniye görüntülendi. Sarsıntı sırasında Boğaz kıyısındaki kafelerde ve sahil yolunda bulunan vatandaşların, depremle birlikte açık alanlara yöneldiği görüldü. Bazı teknelerdeki yolcular ise kısa süreli endişe yaşarken, herhangi bir can ya da mal kaybı bildirilmedi.
 

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.