ABD Savunma Bakanı'ndan Genelkurmay Başkanvekili'ne "yalan makinesi tehdidi"

ABD Savunma Bakanı'ndan Genelkurmay Başkanvekili'ne
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in göreve başlamasının ardından yaşanan gelişmeler, Pentagon içinde ciddi gerilimlere yol açtı. ABD basınının iddialarına göre, Elon Musk'a verilen bir gizli brifingin basına sızması sonrasında Hegseth, Genelkurmay Başkanvekili Amiral Christopher Grady'yi yalan makinesi testiyle tehdit etti. Hegseth, Yemen'e yapılan askeri operasyona ilişkin hassas bilgileri Signalgate isimli mesajlaşma uygulamasında eşine ve akrabalarına göndermekle de suçlandı.

Son haftalarda Pentagon'da yaşanan gelişmelerin ardından beş üst düzey Pentagon yetkilisi görevden alındı ya da istifa etti. Öte yandan, hassas bilgilerin kötüye kullanımı iddiasıyla Pentagon Genel Müfettişi soruşturma başlattı. Hegseth'in yakın çalışma ekibinde ise önemli değişiklikler yapıldı.

Pentagon'dan üç kıdemli personelin görevden alınması, kurum içindeki gerilimi artırdı. ABD basını, görevden alınan isimler arasında Hegseth'in yakın çalışma arkadaşı Dan Caldwell'in de bulunduğuna dikkat çekti. Caldwell, Tucker Carlson'a verdiği röportajda, fikirlerinin kurum içinde tehdit olarak algılandığını iddia etti.

Öfke içindeki ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in, geçen ay sızan bir haberin ardından Genelkurmay Başkanvekili'ni "lanet olası bir yalan makinesi testine" sokmakla tehdit ettiği bildirildi.

Pentagon'un, Çin'le savaş durumunda uygulanacak planlar hakkında Elon Musk'a brifing vereceği bilgisinin ortaya çıkması üzerine Hegseth'in geçen ay öfkeye kapıldığı aktarılmıştı. Sinirlenen Donald Trump, Musk'ın Pekin'le önemli iş bağlantıları olduğu için herhangi bir bilgi almayacağını söyleyerek anında cevap vermişti. 

The Wall Street Journal'ın aktardığı üzere sızıntı, ABD Başkanı'nı küplere bindirmiş ve Pentagon'da alarm zillerini çalmıştı.

Asabı bozulan Hegseth'in, sızıntının sorumlusunu öğrenmek istediği ve o sırada Genelkurmay Başkanvekili Christopher Grady'e "Seni lanet olası bir yalan makinesine bağlayacağım!" diye bağırdığı bildirildi.

Journal'ın haberine göre Hegseth, sızıntıdan Genelkurmay Başkanlığı Direktörü Doug Sims'i de sorumlu tuttu ve onu da yalan makinesi testine sokmakla tehdit etti.

Bu olaylar, Hegseth'in sadece üç ay önce göreve başlamasından bu yana yaşadığı bir dizi tartışmalı olayın sonuncusu.

Hegseth'in kısa süre önce eşi Jennifer Rauchet'i, kardeşi ve kişisel avukatını, ABD'nin Yemen'deki Husi hedeflerine saldırı planlarını tartıştığı bir Signal grup sohbetine eklediği bildirilmişti. Bu olay yine Hegseth'in, Pentagon'un onay verilmiş şifreli iletişim sistemi yerine Signal'ı kullanarak saldırı planlarını ayrıntılarıyla tartıştığı ve üst düzey yetkililerin yer aldığı benzer bir grup sohbetine Atlantic'in genel yayın yönetmeninin, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz tarafından yanlışlıkla eklenmesinden sonra meydana gelmişti.

Bunun yanı sıra Hegseth, eşini Cumhuriyetçi parlamenterler ve en az bir uluslararası yetkiliyle yapılan toplantılara dahil ederek protokolü ihlal etmişti.

Eski bir Pentagon yetkilisi CNN'e, "Hegseth'te gördüklerim, hayatımda hiç görmediğim şeyler" demişti.

Journal'a konuşan uzmanlar, Hegseth'in çalkantılı görev süresinin ulusal güvenlik açısından kritik sonuçları olduğunu söylüyor.

George W. Bush başkanlığı döneminde Pentagon'da üst düzey görevlerde bulunan Eric Edelman, gazeteye yaptığı açıklamada şöyle diyor:

Onun kabinedeki en zor görevi yerine getirmek için gereken deneyim ve becerilere sahip olduğuna inanmıyordum ve şu ana kadarki performansında bu yargıyı çürütecek hiçbir şey görmedim.

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.