Ticaret savaşları yeniden: İlkinin sonu nasıl bitmişti?

Ticaret savaşları yeniden: İlkinin sonu nasıl bitmişti?
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

ABD’deki bugünkü durum 1930’ların bir tekrarına benziyor ama baştaki hokkabaz sayesinde gerçekten komediye benzeyen tarafları var. Oysa 1930’ların trajediyle bittiği malum. 1930’larda da ABD dünyaya sırtını çevirmiş, Birinci Dünya Savaşı sonrası oluşturulan düzenden uzak durmuş, hatta Milletler Cemiyetine üye dahi olmamıştı. Ekonomik politikası da korumacılığın en uç noktalarına kadar gitmişti. ABD gümrük vergilerini ortalama %45’e çıkarmıştı. Bunun sonucunda kriz Avrupa’ya yayılmış, Almanya’da Nazilerin iktidara gelmesinde önemli bir etken olmuştu. Bu da dünyayı İkinci Dünya Savaşına sürüklemişti.

serbestiyet.com sitesinde Selim Kuneralp imzasıyla yayımlanan yazıda ticaret savaşlarının tarihçesine değinildi.

Alıntılayarak aktarıyoruz:

"Tarih tekerrürden ibarettir denir sık sık. Aslında Marx III. Napolyon’un iktidara gelmek için yaptığı darbeyi, amcası I. Napolyon’un ondan 52 yıl önce yaptığı darbeyle karşılaştırınca “tarih tekerrür eder, birinci defa trajedi, ikinci defa komedi (farce) şeklindedir” demiş. Aslında haksız değildi. I. Napolyon’un darbesi bitmeyen savaşlara yol açmış, buna karşılık yeğeninki Fransa için Prusya’ya karşı yenilgiyle biten ancak 18 yıl boyunca ona kalkınma ve istikrar getiren bir dönemi başlatmıştı.

ABD’deki bugünkü durum 1930’ların bir tekrarına benziyor ama baştaki hokkabaz sayesinde gerçekten komediye benzeyen tarafları var. Oysa 1930’ların trajediyle bittiği malum.

1930’larda da ABD dünyaya sırtını çevirmiş, daha önce de hatırlattığım şekilde Birinci Dünya Savaşı sonrası oluşturulan düzenden uzak durmuş, hatta Milletler Cemiyetine üye dahi olmamıştı. Ekonomik politikası da korumacılığın en uç noktalarına kadar gitmişti. Onu kaleme alan iki senatörün adını taşıyan Smoot-Hawley Tarife Kanunu 1930 yılında kabul edilmiş ve ABD gümrük vergilerini ortalama %45’e çıkarmıştı. 1929 yılında başlayan dünya ekonomik krizinin etkilerini ABD için hafifletmeyi amaçlayan bu kanun sonucunda kriz dalga dalga bütün Avrupa’ya, oradan da dünyaya yayılmıştı. Birinci Dünya Savaşının etkilerinden kurtulmakta zaten pek başarılı olmamış olan Almanya’nın ekonomik bunalımdan en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alması Nazilerin iktidara gelmesinde önemli bir etken olmuştur. Bu da dünyayı İkinci Dünya Savaşına sürüklemiştir."   DEVAMI İÇİN TIK'layın...

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.