Tarihi adım, PKK Öcalan'ın çağrısına uyacak mı?

Tarihi adım, PKK Öcalan'ın çağrısına uyacak mı?
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Bölücü terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan, PKK’ya silah bırakma ve kendini feshetme çağrısı yaptı. DEM Parti heyeti, İmralı Adası’ndaki 3. görüşmenin ardından Öcalan'ın mesajını okudu. Öcalan'ın mektubunda, "Sayın Devlet Bahçeli'nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum. Tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir" ifadeleri yer aldı. Öte yandan açıklama öncesinde terör örgütü elebaşı Öcalan’ın çekilen son fotoğrafı paylaşıldı.

Bölücü terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın "tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir" çağrısı dış basında da büyük ilgi gördü. Dünya basınında yer alan haberlerde, Öcalan’ın çağrısı "tarihi bir an" olarak tanımlanırken, "Orta Doğu bölgesindeki dengeleri değiştirecek bir gelişme olarak" nitelendirildi.

Dünya basınında yer alan haberlerde, Öcalan’ın çağrısı "tarihi bir adım" olarak nitelendirilirken, Birleşik Krallık merkezli The Guardian PKK’nın feshedilmesinin Orta Doğu bölgesindeki dengeleri değiştirecek bir gelişme olarak yorumlandı.

Reuters haber ajansı manşetten gördüğü haberinde "Ankara ile 40 yıllık çatışmayı sona erdirebilecek ve bölge için geniş kapsamlı siyasi ve güvenlik sonuçları doğurabilecek bir hareket" yorumunu yaptı. Reuters ayrıca okuyucuları için bir Abdullah Öcalan portresi hazırladı.

France24, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ekim ayındaki çağrısından hareketle gelinen süreci özetleyerek, "PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan, PKK’nın silah bırakmasını istedi" manşetini attı.

Le Monde gazetesi, “Yıllardır hükümete karşı silahlı mücadele yürüten PKK’nin lideri, Kürt hareketinin tasfiye edilmesi ve silah bırakması çağrısında bulundu” manşetini attı. BILD gazetesi ise “Bu duyuru, kırk yıldır süren kanlı çatışmaların ardından Türkiye’deki çatışmaların sona ermesinin önünü açabilir” yorumunu yaptı.

The Guardian: Öcalan’ın cağrısının SDG için yansımaları olacak

Birleşik Krallık merkezli The Guardian gazetesi Öcalan'ın çağrısına ilişkin haberinde şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin uzak bir adasında hapsedilmiş olan yaşlı Kürt militan lideri, gruba (PKK’ya) silah bırakma ve kendini feshetme çağrısında bulunarak, kırk yıllık gerilla savaşı, saldırılar ve misillemelerin ardından; Türkiye ile kırılgan bir barışın başlangıcına işaret etti...

Öcalan’ın mesajı, Kürt güçlerinin önemli bir bölgeyi kontrol ettiği Suriye başta olmak üzere, İran ve Irak dahil olmak üzere tüm Orta Doğu’da geniş yankı uyandıracak. Öcalan’ın mesajı, özellikle ABD destekli ve IŞİD’e karşı savaşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) gibi PKK ile bağlantılı olan Kuzeydoğu Suriye ve Kuzey Irak’taki Kürt silahlı gruplar arasında da yankı uyandıracak. SDG, Suriye’nin doğusundaki iki büyük şehir de dahil olmak üzere geniş bir bölgeyi kontrol ediyor."

CNN: Türkiye’ye karşı ile elli yıllık ayaklanmayı sona erdirebilir

ABD merkezli CNN'in haberinde Öcalan'ın çağrısı, ''Kürt militan lideri Abdullah Öcalan, PKK'daki takipçilerinden silah bırakmalarını ve örgütü feshetmelerini isteyerek Türkiye ile on binlerce insanın hayatına mal olan onlarca yıllık çatışmayı sona erdirebilecek bir çağrıda bulundu'' şeklinde aktarıldı.

The New York Times: Kürt gerilla hareketinin hapisteki lideri, savaşçılarına silah bırakma çağrısında bulundu

ABD merkezli The New York Times, çağrının sınır ötesi yansımaları olacağı yorumunda bulundu ve şu ifadeleri kullandı:

''PKK, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılıyor. Örgütün lideri Abdullah Öcalan, cezaevinde kendisini ziyaret eden Türkiye’nin ana Kürt yanlısı siyasi partisinin üyeleri tarafından bir basın toplantısında okunan yazılı bir açıklamayla bu çağrıyı yaptı.

Öcalan, PKK’nın silah bırakması gerektiğini belirterek, örgütün 'ömür süresini tamamladığını' ve feshedilmesi gerektiğini ifade etti. Öcalan’ın tarihi mesajı, 40 yılı aşkın süredir, 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiği çatışmanın nihayet sona erebileceği ihtimalini gündeme getirdi. Aynı zamanda, Öcalan’ın Türkiye ve Irak’taki PKK üyeleri ile Suriye ve İran’daki bağlantılı Kürt milisler üzerindeki derin etkisi göz önüne alındığında, bu çağrının sınır ötesinde de yankı uyandırması bekleniyor.''

DW: Abdullah Öcalan, PKK'yı feshetme çağrısında bulundu

Almanya merkezli kamu yayıncısı DW, Öcalan'ın çağrısına ilişkin haberinde şu görüşler yer aldı:

''PKK liderinin mesajı, Türkiye'nin sol görüşlü, Kürt yanlısı Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM) üst düzey üyelerle yaptığı görüşmenin ardından iletildi. Öcalan, yeni bir 'barış dönemi' ve 'demokratik bir toplum' çağrısında bulundu.

Yapılan açıklama, aşırı sağcı Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müttefiki olan Devlet Bahçeli’nin, Ekim ayında Öcalan’a şartlı tahliye imkânı sunulabileceğini öne sürmesinin ardından geldi. Bahçeli, PKK’nın şiddeti reddedip kendini feshetmesi durumunda böyle bir adımın atılabileceğini belirtmişti. Öcalan, Aralık ayından bu yana DEM milletvekilleri tarafından iki kez ziyaret edildi. Kürtler, Türkiye nüfusunun yaklaşık beşte birini oluşturuyor ve aynı zamanda Suriye, Irak ve İran’da da önemli bir nüfusa sahipler''

Yedioth Ahronoth: Tarihi adım - PKK bu çağrıya uyacak mı?

İsrail merkezli Yedioth Ahronoth, çağrıyı seçim aritmetiği ile ilişkilendirdiği haberinde şu ifadelere yer verdi:

''1999'dan bu yana İstanbul açıklarındaki bir adada neredeyse tamamen tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan, kurucusu olduğu PKK’nın kendini feshetmesi ve tüm silahlı grupların silah bırakması çağrısında bulundu. 1984’te başlayan isyandan bu yana Türkiye ile çatışmalarda 40 binden fazla kişi hayatını kaybetti. En büyük soru ise şu: PKK üyeleri bu çağrıya uyacak mı? Arka planda ise Erdoğan’ın iktidarını uzatacak yeni bir anayasa onaylatma çabası bulunuyor.

Öcalan’ın bu çağrısı, 40 yılı aşkın süredir devam eden ve 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiği çatışmaların sona ermesi için bir yol açabilir.''

Al Arabiya: Öcalan’ın çağrısı yeni bir döneme giren komşu Suriye için de önemli sonuçlar doğurabilir

Suudi Arabistan merkezli Alarabiya, çağrının Suriye'deki olası yansımalarına dikkati çekti:

''Türkiye’de cezaevinde bulunan militan lider Abdullah Öcalan, PKK'ya silah bırakma çağrısında bulundu. Bu adım, örgütün Ankara ile 40 yıllık çatışmasını sona erdirebilir ve bölge için geniş çaplı siyasi ve güvenlik sonuçları doğurabilir.

PKK’nın 1984 yılında Kürtlere bir vatan kurma hedefiyle başlattığı mücadelede bugüne kadar 40 binden fazla insan hayatını kaybetti. Ancak örgüt, zamanla ayrılıkçı hedeflerinden uzaklaşarak Türkiye’nin güneydoğusunda daha fazla özerklik ve Kürtlere yönelik daha geniş haklar talep etmeye yöneldi.

Öcalan’ın çağrısı, PKK’nin üslerinin bulunduğu büyük petrol ihracatçısı Kuzey Irak ve 13 yıllık iç savaşın ardından aralık ayında Beşar Esad’ın devrilmesiyle yeni bir döneme giren komşu Suriye için de önemli sonuçlar doğurabilir.

Türkiye ile PKK arasındaki barış süreci on yıl önce çökmüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir müttefiki, dört ay önce Öcalan’dan böyle bir adım atmasını önermişti"

SORUNUN GEÇMİŞİ

"Çözüm süreci, açılım süreci, demokratik açılım veya Kürt açılımı" adıyla sorunun çözümü için AK Parti tarafından geçmişte önemli adımlar atıldı. Sürecin koordinatörlerinden Beşir Atalay, çözüm sürecinin Recep Tayyip Erdoğan'ın 2005'teki Diyarbakır konuşmasıyla işareti verilen yöntem değişikliğinin ve 2009'da başlatılan Millî Birlik ve Kardeşlik Projesi ve demokratik açılımın devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

21 Mart 2013'te, hükûmet ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerden aylar sonra, Abdullah Öcalan'ın mektubu hem Türkçe hem de Kürtçe olarak Diyarbakır'da Nevruz etkinlikleri sırasında okundu. Öcalan, mektupta PKK'nın silahlı güçlerinin Türkiye topraklarından çekileceği ve silahlı mücadeleye son verildiği bildirildi. Terör örgütü bu emirlere uyacağını ve Türkiye topraklarından çekileceğini açıkladı.

25 Nisan 2013'te, PKK bütün silahlı güçlerini Türkiye topraklarından Irak'ın kuzeyine çekeceğini açıkladı.

4 Nisan'da hükûmet yedi bölge komisyonundan oluşan ve görevi çözüm sürecini halka anlatmak ve teşvik etmek olan Akil İnsanlar Heyeti'ni açıklamıştı. 28 Şubat 2015'te Öcalan'ın PKK'ya silahsızlanma kongresi için yapacağı çağrının üzerinde Kandil ve İmralı anlaştığı haberleri yapıldı. Bu tarihten sonra, bir dizi görüşme ve açıklamaların ardından sorunun çözümünde olumlu gelişme yaşanmadı.

Tarihi İmralı çağrısının kronolojisi

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın uzunca bir süredir beklenen çağrısı İmralı'ya giden DEM Parti heyetince okundu. Öcalan, tarihi nitelikteki çağrısında net ifadelerle terör örgütü PKK'ya "Silahları bırak" dedi. 1 Ekim 2024'teki TBMM açılışında MHP lideri Devlet Bahçeli'nin DEM Partili vekillerle tokalaşması ve yine Bahçeli'nin Öcalan'ın örgüte çağrıda bulunması gerektiğini açıklamasının ardından İmralı trafiği oluştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Terörsüz Türkiye" hedefini koydu. Öcalan çağrısında bu iklime de dikkat çekerek tarihi sorumluluğu üstlendiğini söyledi.

İşte bu çağrının arka planındaki kritik tarihler

İmralı'ya giden DEM Parti heyetince okunan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın çağrısı ile "Terörsüz Türkiye" hedefi doğrultusunda önemli bir adım atıldı.

Peki bugüne nasıl gelindi?

1 Ekim 2024: MHP lideri Devlet Bahçeli, TBMM açılışında DEM Partili vekillerle tokalaştı.22 Ekim 2024: Bahçeli, partisinin grup toplantısında terör örgütü elebaşı Öcalan’ın Meclis’te konuşması, örgüte “Silah bırakın” çağrısı yapması önerisini gündeme getirdi.

24 Ekim 2024: Terör örgütü elebaşının DEM Parti Milletvekili yeğeni Ömer Öcalan, İmralı’ya gitti.

28 Aralık 2024: DEM Parti heyeti İmralı’ya ilk ziyaretini yaptı.

29 Aralık 2024: DEM Parti heyeti, Öcalan’ın “Gerekli katkıyı sunabilirim” mesajını paylaştı.

2 Ocak 2025: Imralı sonrası siyasi partilerle temas kuran DEM Parti heyetinin ilk ziyareti MHP lideri Devlet Bahçeli’ye oldu.

22 Ocak 2025: Heyetin ikinci İmralı ziyareti gerçekleşti.

29 Ocak 2025: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Terörsüz Türkiye” hedefini ortaya koydu. Aynı gün Bahçeli de beklenen çağrının bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.

4 Şubat 2025: DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan “Öcalan, tarihi bir çağrı yapmaya hazırlanıyor” dedi.

17 Şubat 2025: DEM Parti heyeti, Neçirvan Barzani ile görüştü.

26 Şubat 2025: Üçüncü İmralı ziyareti için izin çıktı ve ziyaretin ardından çağrının açıklanacağı duyuruldu.

27 Şubat 2025: DEM Parti heyeti, İmralı'da ziyaret ettiği Öcalan'ın çağrısını okudu. PKK'ya silah bırakma çağrısında bulunan Öcalan, Bahçeli’nin açıklamalarına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iradesine dikkat çekerek “Bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum” dedi. Heyetin Öcalan ile çekilen bir fotoğrafı da paylaşıldı.

Bahçeli'nin tokalaşmasıyla başlayıp Öcalan'ın fesih çağrısına uzanan süreçte neler yaşandı?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, TBMM’de 1 Ekim 2024’teki yeni yasama yılı töreninde, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve milletvekilleriyle tokalaşmasıyla başlayan sürecin ardından, bugün Abdullah Öcalan’ın, "Tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir" çağrısı geldi.

ANKA Haber Ajansı, Devlet Bahçeli’nin, DEM Partililerle tokalaştığı 1 Ekim 2024’ten, bugün terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yaptığı çağrıya kadar olan süreçte neler yaşandığını derledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1 Ekim 2024 Salı günü yapılan açılışında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve milletvekilleriyle tokalaştı. Ayrıca TBMM Genel Kurulu’nda yeni yasama yılı açılışı sırasında Bakırhan ile tokalaşmasının sorulmasına karşılık Bahçeli, "Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım" yanıtını verdi.

Planda olmayan Erdoğan-Bahçeli görüşmesi ve MGK toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Ekim 2024’te Bahçeli'nin Beytepe'deki konutuna geldi. Görüşme 45 dakika sürdü. Aynı gün Milli Güvenlik Kurulu toplantısı vardı. Milli Güvenlik Kurulu Bildirisinde, "Suriye topraklarında yuvalanan terör örgütlerinin etkisiz kılınmasına yönelik faaliyetlerin aralıksız bir şekilde sürdürüleceği ve milli güvenliğimize halel getirebilecek herhangi bir plana veya oldubitti girişimine müsaade edilmeyeceği vurgulanmış; ülkedeki ihtilafın, bölgemiz ile Suriye halkının menfaati ve beklentileri istikametinde çözüme kavuşturulmasına yönelik gayretlerin artırılacağı belirtilmiştir" denildi.

Bahçeli: "DEM’e uzattığım el ‘Türkiye partisi olun’ teklifidir"

MHP’nin 8 Ekim 2024’teki grup toplantısında ise Bahçeli, Bakırhan ile el sıkışmasına ilişkin, "DEM’e uzattığım el 'Türkiye partisi olun' teklifidir, milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır. Uzattığım el 'Gelin teröre cephe alın' temenni ve teklifidir" dedi. MHP lideri ayrıca Bakırhan’ın elini sıkmasının doğaçlama olmadığını da vurguladı. Bahçeli bu durumu "iyi niyetli tutum" olarak değerlendirdi.

Hatimoğulları: "DEM Parti zaten bir Türkiye partisi"

Aynı gün DEM Parti Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları, partisinin grup toplantısında, Bahçeli’nin, "Türkiye partisi olun" çağrısına, "DEM Parti zaten bir Türkiye partisi" diye yanıt verdi. Barışın sağlanması için müzakereye hazır olduklarını vurgulayan Hatimoğulları, bunun için somut adımların atılması ve "yol temizliği" yapılması gerektiğini kaydetti.

Valilik, Diyarbakır mitingini yasakladı

Diyarbakır Valiliği, 8 Ekim 2024’te, 9-14 Ekim arasında Öcalan’a yönelik "tecrit" uygulaması başta olmak üzere Kürt sorunundaki çözümsüzlüğü gündeme getirmek üzere planlanan 13 Ekim mitingi dahil her tür etkinliği ve kente giriş çıkışları yasakladı.

Erdoğan: “Cumhur İttifakı’nın uzattığı elin değerinin muhatapları tarafından anlaşılmasını ümit ediyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise partisinin 9 Ekim 2024’teki grup toplantısında, ittifak ortağı MHP’ye destek vererek, "Cumhur İttifakı’nın uzattığı elin değerinin muhatapları tarafından anlaşılmasını ümit ediyoruz" dedi.

Diyarbakır’da yasaklanan mitingi nedeniyle 269 kişi gözaltına alındı

Diyarbakır Valiliği, "kentin huzurunu bozacağı" gerekçesiyle İstasyon Meydanı’nda düzenlenmesi planlanan "Özgürlük Mitingi"ni yasaklamasına rağmen, 13 Ekim 2024’teki miting için aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarının da bulunduğu partililer biraraya geldi. Vatandaşlar, Yenişehir Ekenciler Caddesi, Bağlar Göçmenler Caddesi ile Yenişehir Eski Hal Kavşağı’nda toplandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, DEM Parti'nin Diyarbakır'da yasaklanan mitingi nedeniyle 269 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Bahçeli: "Her türlü hizmete hazırım’ diyen terörist başı, terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 15 Ekim 2024’te partisinin grup toplantısında, terör örgütü lideri Öcalan’a seslenerek, "Türkiye’ye getirilirken, ‘her türlü hizmete hazırım’ diyen terörist başı, buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin" dedi.

Bakırhan: "Öcalan’ın tecridini kaldırın"

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da aynı gün partisinin grup toplantısında, Devlet Bahçeli’nin Öcalan çağrısına, "Çağrının muhataplarına ulaşması için Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması gerekiyor" diyerek yanıt verdi. Bakırhan, "Sayın Bahçeli, Öcalan’ın ne söyleyeceğini, ne yapacağını biz de merak ediyoruz. O zaman tecridi kaldırın, Öcalan’ın kendi örgütüne, arkadaşlarına ne dediğini biz de izleyelim, görelim" diye konuştu.

Bahçeli: "Terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin DEM Parti grup toplantısında konuşsun"

MHP Genel Başkanı Bahçeli, 22 Ekim 2024’teki grup toplantısında ise "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün bittiğini, örgütün lağvedildiğini ilan etsin" diyerek, en önemli açıklamasını yaptı. Türkiye ve Türk milleti için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını söyleyen Bahçeli, bu açıklamasında, "Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, Umut Hakkı’nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil, ne Edirne; adres İmralı’dan DEM’e uzansın, terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız" diye konuştu.

TUSAŞ’a saldırıldı

23 Ekim 2024’te ise Ankara’nın Kazan ilçesinde bulunan Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) Tesisi önünde terör saldırısı düzenlendi. Saldırıdan iki gün sonra, 25 Ekim 2024'te terör örgütü PKK, saldırıyı üstlendi.

Ömer Öcalan, amcası Abdullah Öcalan’ı ziyaret ettiğini açıkladı

Öcalan’ın yeğeni DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, İmralı’da amcası Öcalan’la görüştüğünü sosyal medya hesabından şöyle açıkladı:

"23 Ekim tarihinde İmralı Ada Hapishanesi’nde Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleştirdim. Bu ziyaret aile görüşmesi kapsamında gerçekleşti. Sayın Öcalan görüşmede genel siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak kamuoyuna şu mesajın iletilmesini istedi: 'Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim.' Sağlığı iyiydi ve herkese çok selamı vardı."

Kent uzlaşısıyla seçilen belediye başkanına kayyum

DEM Parti ile CHP'nin yaptığı "kent uzlaşısı" ile seçilen CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanmasının ardından 31 Ekim 2024’te belediyeye kayyum atandı. Belediyeye İstanbul Vali Yardımcısı Can Aksoy getirildi.

Bahçeli "temasa geçilmeli" dedi, DEM Parti Adalet Bakanlığı'na başvuru yaptı

Devlet Bahçeli'nin, 26 Kasım 2024'te partisinin grup toplantısında, "İmralı ile DEM Grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyoruz" açıklamasının hemen ardından DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Adalet Bakanlığı’na başvurduklarını açıkladı.

Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyum

Mardin Büyükşehir Belediyesi, Batman Belediyesi ve Şanlıurfa-Halfeti Belediyesi’ne, 4 Kasım 2024’te kayyum atandı. Kayyum kararı belediyelere tebliğ edildi. Ahmet Türk’ün yerine Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Gülistan Sönük’ün yerine Batman Valisi Ekrem Canalp ve Mehmet Karayılan’ın yerine de Halfeti Kaymakamı Hakan Başoğlu getirildi.

Suriye'de Esad rejimi düştü

Suriyeli cihatçılar, 7 Aralık 2024’te Şam’ı ele geçirdi ve Esad rejiminin devrildiğini duyurdu. Suriye Ordu Komutanlığı Esad rejiminin düştüğünü subaylarına iletti. Cihatçılar, Şam’ı ele geçirmelerinin ardından bir bildiri yayımladı. Bildiride, "Zalim Beşar Esad kaçtı. Şam’ı zalim Beşar Esad’dan kurtarıyoruz" denildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 14 Aralık 2024’te Türkiye’nin YPG’nin ortadan kaldırılması için kararlı olduğunu dile getirerek, "YPG’nin ortadan kaldırılması bizim stratejik hedefimiz. Ya kendilerini feshederler ya da feshedilirler. YPG elimine edilirken, bölgenin kadim şehirlerinde yaşayan, kadim Kürtlere, orada yaşayanlara bir zarar gelmemesi lazım. Çünkü YPG’nin Araplara yaptığı, Kürtlere yaptığı, her zaman için ortada" diye konuştu.

Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

DEM Partili Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ile CHP’li Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e, 21 Kasım 2024’te yargılandıkları ayrı davalarda "terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla altı yıl üçer ay hapis cezası verildi. DEM Partili Tunceli Belediyesi ve CHP’li Ovacık Belediyesi’ne 22 Kasım 2024’te kayyum atandı. DEM Partili Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak görevden alındı, yerine Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Belediye Başkanvekili olarak atandı. Görevden alınan CHP’li Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün yerine de Ovacık Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen getirildi.

İmralı’ya ilk ziyaret

Bahçeli’nin çağrısından bir ay sonra 28 Aralık 2024’te, Adalet Bakanlığı İmralı heyetinin başvurusunu onaylayarak, İmralı’da Öcalan’la görüşmesine izin verdi. Böylece heyet üyesi Van Milletvekili Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanıvekili Sırrı Süreyya Önder İmralı’ya gitti.

DEM Parti İmralı heyetinin 28 Aralık’taki ilk ziyaretinin ardından 29 Aralık 2024’te Öcalan’ın, "Tüm halklar için de kader belirleyici bir önem ve aciliyet kazanmıştır. Sürecin başarısı için Türkiye'deki tüm siyasi çevrelerin dar ve dönemsel hesaplara takılmadan inisiyatif alması, yapıcı davranması ve pozitif katkı sunması elzemdir" mesajı paylaşıldı, Öcalan’ın çağrıya hazır olduğu vurgulandı.

İmralı heyetinin siyasi parti ve tutuklu siyasetçi ziyaretleri

İmralı heyetinin Öcalan görüşmesinin ardından 5-6-7 Ocak’ta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dahil TBMM’deki siyasi partiler ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti.

İmralı heyeti, 11 Ocak’ta da cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ Selçuk Mızraklı ve Leyla Güven ile görüştü.

Akdeniz Belediyesine kayyum ataması

İçişleri Bakanlığı, 13 Ocak’ta yaptığı açıklamada, tutuklanan Mersin Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız’ı, geçici tedbir olarak görevden uzaklaştırıldığını, yerine Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiğini açıkladı.

Bahçeli’den ikinci görüşme çağrısı

Bahçeli, 14 Ocak’taki grup toplantısında İmralı’ya ikinci görüşmenin yapılmasını ve çağrı gelmesi açıklamasında bulundu.

İkinci İmralı görüşmesi

İmralı heyeti, 22 Ocak’ta Öcalan'la ikinci görüşmesini yaptı. Görüşmenin ardından kapsamlı bir açıklama yapılacağı söylenilse de Bolu Kartalkaya Grand Otel’deki yangın nedeniyle açıklama kısa tutuldu.

Bahçeli: “Terör örgütü kendi iradesiyle silah bıraksın”

Bahçeli partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda terör örgütü PKK'nın silah bıraktırılması sürecine dair de "DEM heyeti ile İmralı arasındaki görüşmelerin terörsüz Türkiye'ye şartsız destek olması ve beklenen çağrısını bir an evvel açıklaması samimi dileğimdir. Terör örgütü kendi iradesiyle silah bıraksın" dedi.

Siirt Belediyesine kayyum

Siirt Belediyesi Eş Başkanı Sofya Alağaş'a verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasının ardından 29 Ocak’ta Siirt Valisi Kemal Kızılkaya belediye başkan vekili olarak görevlendirildi. DEM Parti Eş Genel Başkanları “hem kayyum hem çözüm olmaz” açıklaması yaptı.

Terör örgütü Kürdistan Halk Kongresi (KONGRA-GEL) Eş Başkanı Remzi Kartal, 31 Ocak’ta “Devlet, Önder Apo’ya bazı mesajları söylemesi konusunda ısrar ediyor. Önder Apo ise son derece net. Kürt sorunun çözümünde yasal altyapı oluşturulmadan, devletin talepleri çerçevesinde bir çağrının olmayacağını tutumuyla anlatıyor” diye konuştu.

Önümüzdeki günlerde "tarihi bir çağrı"

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, 4 Şubat’taki parti grup toplantısında Abdullah Öcalan’ın önümüzdeki günlerde "tarihi bir çağrı" yapacağını belirterek, “Bu çağrıyı önemsiyoruz, destekliyoruz, arkasındayız. İktidarı da bu tarihi çağrıya uygun şekilde rolünü oynamaya çağırıyoruz. Sayın Bahçeli yürütmenin başı değil. Yürütmenin başındaki Erdoğan’a büyük adım düşüyor. Artık top Erdoğan’da” diye konuştu.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, 13 Şubat’ta Öcalan’dan kendilerine bir mektup ulaştığını belirterek, “Kürt sorununu savaş zemininden çıkarıp demokratikleşme zeminine çekmek için bir çalışma yürütüyor” dedi.

Terör örgütü PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, 7 Şubat’ta Öcalan'dan beklenen çağrı ve PKK'nin silah bırakma şartlarına ilişkin terör örgütünün yayın organı Medya Haber kanalında “Silah bırakmak için karar almaya ihtiyaç vardır. Mesela kongre kararı gereklidir. PKK kongresinin toplanması ve böylesi bir karar alması gerekir. Bunların hepsini kim yapabilir? Apo yapabilir, kongre çağrısı yapabilir; kongre toplanınca kongrede konuşabilir. Fiziki olarak orada bulunmasa da birçok kez mesajları ulaşabilir. Bu, sıradan bir konu değildir” diye konuştu.

Van Büyükşehir Belediyesine kayyum

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan’a verilen 3 yıl 9 ay hapis cezasının ardından İçişleri Bakanlığı, 15 Şubat’ta Vali Ozan Balcı’yı kayyum olarak atadı.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Hatimoğulları ve Bakırhan, "Herkes Öcalan’dan bir çağrının 15 Şubat’ta gelip gelmeyeceğini merak ediyordu. Ancak tam da böylesine sembolik bir günde Van’a kayyum atandı" dedi.

DEM Parti İmralı heyeti, 16-17-18 Şubat’ta ise Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’de Mesut Barzani ve Neçirvan Barzani’yle, Süleymaniye kentinde ise Bafıl Talabani’yle görüştü.

HDK’ya soruşturma, gözaltı ve tutuklamalar

Halkların Demokratik Kongresi’ne (HDK) yönelik 18 Şubat’ta 10 ilde yapılan polis operasyonlarında aralarında siyasi parti yöneticileri, sendikacı, sanatçı ve gazetecilerin de yer aldığı 52 kişi gözaltına alındı. 21 Şubat’ta 30 kişi tutuklandı. HDK Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş, “Bu saldırılar barışa komplodur” derken, DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan ise “Ortağınız ve yürütme erki olan Sayın Erdoğan çözümün neresindedir, Sayın Bahçeli?” diye sordu.

Kayyum atamalarına devam edildi

İçişleri Bakanlığı, 24 Şubat’ta DEM Parti yönetimindeki Kağızman Belediyesi’ne ilçe kaymakamı Okan Daştan’ı kayyum olarak atadı.

Genişletilen İmralı heyeti üçüncü kez Öcalan’la görüştü

DEM Parti İmralı heyeti, bugün Ahmet Türk'ün yanı sıra DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Van Milletvekili Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek ile Asrın Hukuk Bürosu avukatı Faik Özgür Erol’la birlikte üçüncü kez Öcalan’la görüştü. Bu görüşmenin ardından İstanbul Taksim Elite Otel’de Öcalan’ın, "Tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir" şeklindeki çağrısı okundu.

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.