Türkiye'de 19 Mart 2025 sabahı üç ayrı soruşturma kapsamında 107 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sanatçı Ercan Saatçi ve gazeteci İsmail Saymaz da var.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca İmamoğlu'nun inşaat şirketine el konulduğu açıklaması yaptı.
Açıklamada, "MASAK raporları uyarınca Ekrem İmamoğlu'nun ortağı olduğu İmamoğlu İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş.'ye Cumhuriyet Başsavcılığımız talebi üzerine sulh ceza hakimliği kararı ile el konulmuştur" denildi.
Tepkiler
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasına Avrupa Birliği (AB) ve çeşitli Avrupa başkentlerinden tepkiler geliyor.
Avrupa Konseyi, İmamoğlu'nun gözaltına alınmasını kınadı.
Konsey açıklamasında gelişmelerde "bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçiminin önemli adayına yönelik siyasi baskının tüm unsurlarının gözlemlendiğini" kaydetti.
Konsey, konuyu 24 Mart'ta Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi toplantısında gündeme getireceklerini belirtti.
Bu toplantıda ayrıca, gelecek hafta Strasbourg'da yapılacak Kongre oturumunda Türkiye'deki belediye başkanlarının görevden alınması ile ilgili acil bir görüşme yapılması önerisi konusunda da karar verileceği belirtildi.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ve AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Marta Kos, İmamoğlu'nun gözaltına alınması ve son zamanlarda yapılan diğer tutuklamalarla ilgili ortak açıklama yaptı.
Bu gelişmelerin "Türkiye'nin köklü demokratik geleneğine bağlılığı konusunda soru işaretleri yarattığı" ifade edilen açıklamada, "AB, Türk makamlarını tam şeffaflık sağlamaya ve gerekli süreci takip etmeye çağırır" denildi.
"AB'ye aday bir ülke ve Avrupa Konseyi'nin uzun süreli bir üyesi olarak Türkiye'nin en yüksek demokratik standartları uygulaması beklenir" denilen açıklama şöyle devam etti:
"Temel haklara saygı ve hukukun üstünlüğü AB'ye katılım süreci için elzemdir. Bu hususlar AB-Türkiye ilişkilerinin ayrılmaz bir parçası olmaya devam edecektir."
AFP haber ajansına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, konuyla ilgili, "Türkiye'nin insan haklarına saygılı olmasını ve iç düzenlemelerini uygun şekilde ele almasını teşvik ederiz" açıklamasında bulundu.
Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölge Direktör Yardımcısı Dinushika Dissanayake, İmamoğlu'nun gözaltına alınmasını, "barışçıl muhalefete yönelik devam eden baskılar ve ana muhalefet partisi CHP'nin hedef alınmasında büyük bir tırmanış" olarak nitelendirdi.
Yetkili, "Muğlak terörle mücadele iddialarının silah olarak kullanılması" yoluyla "sivil toplumun ifade, örgütlenme ve barışçıl toplanma özgürlüğü haklarını kullanma kabiliyetinin daha da boğulduğunu" ifade etti.
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christophe Lemoine, Paris'in karardan "derin endişe duyduğunu" belirtti.
Lemoine, "Bugünkü gözaltıların Türkiye demokrasisi için ciddi sonuçlar doğuracaktır," değerlendirmesinde bulundu.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer, gözaltı kararının İmamoğlu'na "baskı uygulamak amaçlı" atılan bir dizi hukuki hamlenin parçası olarak değerlendirildiğini söyledi.
Fischer, gözaltıyı Türkiye demokrasisi için "ciddi bir gerileme" olarak yorumladı.
Avrupa'daki önemli gazeteler de gözaltı habere ayırdı.
İngiliz The Guardian gazetesi "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ana rakibi, üniversite diplomasını geçersiz kılmasından bir gün sonra gözaltına alındı; bu siyasi bir hamle olarak değerlendiriliyor" dedi.
Amerikan New York Times gazetesi İmamoglu'nu "Erdoğan'ın kilit rakiplerinden" şeklinde tarif etti.
İtalyan Repubblica gazetesinin haberinde "Erdoğan'a karşı yarışmaya hazırlanan İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu gözaltına alındı" başlığı kullanıldı.
Ekonomi çevrelerinin yakından izlediği Financial Times gazetesi de internet sitesinin baş haberi olarak gelişmeyi okurlarına "Recep Tayyip Erdoğan'ın baş rakibi Türk polisi tarafından gözaltına alındı" başlığıyla aktarıyor.
Haberde, İmamoğlu'nun anketlerde Erdoğan'ın önünde yer aldığı da okura duyuruluyor..
Fransız Le Monde gazetesi de “Türkiye Cumhurbaşkanı'nın başlıca rakibi olan İstanbul Belediye Başkanı tutuklandı, muhalefet 'darbe' olarak değerlendiriyor” başlığı ile haberi okurlarına duyuruyor.
Gazetenin İstanbul’daki temsilcisinin hazırladığı haberde, İmamoğlu’na terör soruşturması da açıldığına işaret ediliyor ve belediyeye kayyum atanmasının olasılık dahilinde olduğu okura aktarılıyor.
İtalya'dan bazı belediye başkanları ve siyasetçiler de İmamoğlu'na bir destek videosu yolladı.
Videoda Milan, Floransa ve Roma belediye başkanlarının yanı sıra İtalyan milletvekilleri ve Avrupa Parlamentosu üyeleri de bulunuyor.
Videoda siyasetçiler "İmamoğlu'nun ve Türkiye'de demokrasinin yanındayız" diyor.
Soruşturmalar hakkında neler biliniyor, kimler gözaltında?
Türkiye'de bu sabah üç ayrı soruşturma kapsamında 107 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sanatçı Ercan Saatçi ve gazeteci İsmail Saymaz da var.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca İmamoğlu'nun inşaat şirketine el konulduğu açıklaması yaptı.
Açıklamada, "MASAK raporları uyarınca Ekrem İmamoğlu'nun ortağı olduğu İmamoğlu İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş.'ye Cumhuriyet Başsavcılığımız talebi üzerine sulh ceza hakimliği kararı ile el konulmuştur" denildi.
Soruşturmalar hakkında neler biliniyor? Şimdiye kadar kimler gözaltına alındı?
İhale ve yolsuzluk soruşturması
Soruşturmalardan ilki "belediye iştiraklerinde usulsüz ihaleler, ihaleye fesat karıştırma, nitelikli dolandırıcılık, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme, rüşvet eylemlerini örgütlü bir şekilde işleme" gibi iddialarla ilgili.
Bu soruşturma kapsamında İmamoğlu dahil 100 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada soruşturmanın kamuoyunda "CHP'de para sayma görüntüleri" olarak bilinen olayın ardından başlatıldığı vurgulandı.
İmamoğlu hakkında "çıkar amaçlı suç örgütü lideri" ifadesi kullanılan açıklamada iddiaların Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine dayandığı kaydedildi.
Başsavcılık, büyükşehir belediyesinin iştirakleri olan MEDYA A.Ş, KÜLTÜR AŞ., KİPTAŞ ve İSFALT firmalarının da bu eylemlerde kullanıldığını iddia etti.
Gözaltına alınanlar arasında şu isimler var:
Murat Ongun, İmamoğlu'nun danışmanı ve Medya AŞ yöneticisi
Necati Özkan, İmamoğlu'nun kampanya yöneticisi
Ercan Saatçi, sanatçı
Tuncay Yılmaz, İmamoğlu İnşaat şirketinde genel müdür
Can Akın Çağlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri
Buğra Gökçe, İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı
Murat Abbas, Kültür İstanbul (İBB Kültür AŞ) Genel Müdürü
Mustafa İlbak, İlbak Holding ortağı
Murat İlbak, İlbak Holding Yönetim Kurulu Başkanı
'Kent uzlaşısı' kapsamında 'terör' soruşturması
İkinci soruşturma 31 Mart yerel seçimlerinde hayata geçirilen "kent uzlaşısı" kapsamında "terör" soruşturması.
Bu soruşturma kapsamında İmamoğlu dahil yedi kişi hakkında gözaltı kararı verildi. İkisinin ismi açıklanmadı.
DEM Parti'nin 31 Mart 2024 seçimlerinde gündeme getirdiği bir yerel seçim stratejisi olan kent uzlaşısı, "kentin tüm dinamiklerinin üzerinde uzlaştığı adaylarla seçimlere katılmayı" ifade ediyor.
Bu strateji çerçevesinde DEM Parti, Batı'daki bazı seçim noktalarında aday çıkarmayarak işbirliği temelinde CHP adaylarını destekledi.
Başsavcılık bu faaliyetlerin PKK'nın metropollerdeki etkinliğini artırma amacı taşıdığını iddia etti.
Savcılık, CHP kontenjanından seçilen bazı belediye meclis üyeleri ile atanan belediye başkan yardımcılarının terörle bağlantılı olduğunu ve İBB iştiraki olan İPA ve BİMTAŞ bünyesinde de terör örgütü mensupları ve sempatizanlarının işe alındığını iddia etti.
Açıklamada İmamoğlu'nun diğer şüphelilerle birlikte yerel seçimlerde belediye meclis üyesi listelerini şahsen onayladığı vurgulandı, bu nedenle PKK/KCK terör örgütüne yardım etme suçunu işledikleri iddia edildi.
Soruşturmada İmamoğlu'nun yanı sıra gözaltı kararı çıkan kişiler şöyle:
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat
Şişli Belediye Başkanı Resul Ekrem Şahan
Reform Enstitüsü başkanı Mehmet Ali Çalışkan
Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir
Firari şüpheli A.B.
A.B.'nin sahibi olduğu SPECTRUM HOUSE şirketi çalışanı H.A
Gezi soruşturması
Üçüncü soruşturma 2013 yılında düzenlenen Gezi Parkı protestoları ile ilgili.
Gazeteci İsmail Saymaz bu soruşturma kapsamında sabah saatlerinde gözaltına alındı.
Saymaz, Taksim Dayanışması içinde görev almak ve eylemlerin derinleştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla faaliyette bulunmakla suçlandı.
Başsavcılığın açıklamasında ayrıca Osman Kavala'nın internet sitesinin hazırlanmasında rol aldığı, Gezi davasında tutuklu diğer kişilerle yoğun irtibatı olduğu, sosyal medya hesaplarında Gezi Parkı olayları ile ilgili çok sayıda paylaşımda bulunduğu suçlamaları yer aldı.
Saymaz'ın "bir plan ve senaryo dahilinde yürütülen kalkışma olaylarını tüm ülkeye yaymaya çalıştığı" iddia edildi.
İddialara avukatı aracılığıyla yanıt veren Saymaz, söz konusu kişilerle irtibatının sınırlı olduğunu belirtti.
Gezi olaylarını, 1 Haziran'dan itibaren muhabir olarak takip ettiğini söyleyen Saymaz, olay ve gelişmeleri "yansız ve objektif" olarak aktardığını kaydetti.
"Sokağa davet ve provokasyon diye yorumlanabilecek hiçbir paylaşımda bulunmadım" diye ekledi.
Gazeteci Saymaz, hakkında "başka bir suç isnat edilemediği için, Gezi parkı dosyası içerisine atılmak" istendiğini öne sürdü.
"Gazetecilik çabam bu yolla engellenmeye çalışılıyor ve açıkça susturulmak isteniyorum" dedi.
Saymaz bu hafta X hesabında hakkında yurt dışına çıkış yasağı olduğunu öğrendiğini ve pasaportuna el konduğunu duyurmuştu.
Son 1,5 ayda beş kez yurt dışına çıktığını ve her seferinde döndüğünü belirten Saymaz, "Türkiye'den başka bir yere gitmeye niyetim yok. Bu yapılanları eleştirel gazeteciliğe bir gözdağı olarak görüyor ve reddediyorum'' demişti.