Eray ÖZER
Google algoritmasını geride kalan hafta boyunca epey konuştuk. Şimdi gelin meseleye daha genel bir çerçeveden bakalım. Google arama motoru bugün yüzde 90’lık pazar payına sahip. Google Ads online reklam pazarını uzak ara elde tutuyor. Her üç kullanıcıdan ikisi Google tarayıcısı Chrome’u tercih ediyor. Android işletim sistem tüm mobil cihazların yüzde 70’inden fazlasında yüklü. Şimdi bu şirket kamusal sorumluluk ve denetimden bağımsız iş yapabilir mi?
Google yetkilileri Meclisi bilgilendirecek: Gündem "dijital telif"
Basın tarihimiz açısından utanılacak bir haftayı geride bıraktık. Zira bağımsız haberin önemli mecralarından biri olan Gazete Duvar, “bu işi ekonomik olarak sürdüremiyoruz” diyerek kapandı.
İnternet medyasında bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar eli ayağı düzgün, gazeteciliği layığıyla yapmaya çalışan mecra vardı, biri eksildi.
Benim için de hareketli bir hafta oldu.
Duvar’ın kapanması sonrası bağımsız internet mecraları Google’ın algoritma değişikliğine isyan eden bir açıklama yapınca, benim Google Search’ün küresel sözcüsüyle mülakatım da bunun üstüne gelince pek çok yerden aradılar, görüş sordular vs…
O mecralarda anlattım ama isterim ki bir de okurlarla paylaşayım.
Katıldığım yayınlarda en çok sorulan soru “Google bu sansürü iktidarla arasını iyi tutmak için mi yapıyor” sorusuydu.
Burada da cevaplamış olayım: Sanmıyorum.
Daha doğrusu böyle düşünmek için elimizde şüpheden başka bir şey yok.
Zira yaşanan trafik azalmasından mustarip olan sadece Türkiye’deki siteler değil. Yaşanan durum küresel ölçekte benzer sonuçları gördüğümüz bir Google güncellemesi sonucu ortaya çıktı.
Dolayısıyla “Hadi, Türkiye’deki bağımsız internet mecralarını bitirelim” diye verilmiş bir karar olma ihtimali pek akla yatkın değil.
Lakin biz aslında arama motoru meselesinde daha temel bir problemle karşı karşıyayız.
Çok detaya girmeden özetlemeye çalışayım.
Bugün internet kullanıcılarının yüzde 90’ı arama motoru olarak Google’ı kullanıyor.
Keza aramalar sonucunda gittiğiniz ticari işletmelerde de (mesela bağımsız haber siteleri) Google Ads servisiyle karşınıza getirilen reklamlar var.
Yetmedi, arama için kullandığınız tarayıcı da muhtemelen Google ürünü olan Chrome. (Tüm kullanıcıların yüzde 66’sı Chrome kullanıyor.)
Bu da yetmedi, muhtemelen mobil cihazınızda Android bir işletim sistemi kullanıyorsunuz (iPhone hariç) ve bu da Google’ın bir başka ürünü. (Android kullanım oranı da yüzde 70’in üzerinde.)
Yani bir derede suyu akıtan, o suya baraj kuran, o barajdan suyu alıp şişeleyen, şişeyi üreten, şişeyi transfer edecek aracın sahibi olan… Hepsi Google!
Hangi suyun daha iyi olduğuna karar veren, hatta “ne sudur ne değildir”i bile tanımlayan Google’ın kurduğu bu evren.