Celalettin CAN / 78'liler Girişimi Sözcüsü
I. Milliyetçi Cephe (MC) döneminde, faşistler, gelecekte daha büyük provokasyonların hazırlayıcısı olan küçük ve orta çaplı Alevi-Sünni çatışmalarını ve cinayetleri tırmandırıyorlardı.
1976 sonlarında ülke çapında cinayetler, yaralamalar, bombalamalar, çatışmalar artarak sürüyordu.
Tüm bu olup bitenler genelde "sağ-sol" çatışmalar olarak açıklanırken, dönemin adalet bakanı "vatanseverlerle vatan hainleri" arasındaki çatışmalar olarak nitelerken, dönemin içişleri bakanı, olayı "Maocu bozkurtlarla - sosyal faşistler" arasındaki çatışmalar olarak niteliyordu.
Katliamlar ve kanlı darbe tertibi
1977 yılının 1 Mayıs'ında Taksim Meydanı'nda yüzbinlerce işçi, emekçi devrimci gencin üzerine ateş açılması sonucu 42 insanımız katil muktedirlerin kahrolası "yüksek politikaları" gereğince katledildiler.
1. Ordu Komutanı Orgeneral Namık Kemal Ersun ve grup subay “toplumsal şok" etkisi yaratacak bir katliamın yarattığı şaşkınlıktan yararlanarak darbe girişiminde bulundular.
Bu vahim darbe girişimini yapanlar açığa çıktıkları halde 1 Mayıs katliamları içindeki belirleyici rolleri kamuoyundan gizlendi.
5 Haziran 1977 Haziran'ında Başbakan Süleyman Demirel, CHP'nin Taksim'de düzenleyeceği miting sırasında Ecevit'in suikasta uğrayacağını CHP liderine mektupla bildirdi.
Suikastın kimler tarafından düzenleneceğini hiçbir zaman açıklanmasa da belli bir süre sonra kamuoyuna içlerinde Kara Kuvvetleri Komutanı Namık Kemal Ersun ve generallerin bulunduğu 200 subay ve bundan dolayı re‘sen emekliye sevk edildiler.
Ordunun üst düzey komuta kademesi bundan gereken dersi çıkarmıştı.
Askerler arasında solun daha bir güçlenmesi karşısında kural dışı bir darbenin olmaması ve inisiyatifi kaybetmemek için MHP eğilimini de kapsayan emir komuta ilişkileri içerisinde bir darbenin hazırlanması yönlü görüşler ağır basmaya başladı.
2000'li yılların başlarında MC döneminin Başbakanı Süleyman Demirel'in sık sık "Bana 'Milliyetçiler cinayet işliyor' dedirtemezsiniz" cümlesi manidardı.
Kurnaz Demirel "işlemediler" demiyor, "dedirtemezsiniz" diyordu.
Katliamdan yıllar sonra tanınmış bir Türk gazetecinin provokasyon için Taksim The Marmara Oteli'nde mevzilenen Amerikalı terör uzmanlarına katliamdaki rollerini sorduğunda cevapları, "Sizinkiler yaptı, bize gerek kalmadı" oldu.
Her şey bu kadar açıktı!
I. MC döneminden kârlı çıkanlar
MC ikinci yılını tamamlarken hızlı bir örgütlenme temposu tutturan faşist hareket, siyasi ortamı belirlemeye başlamıştı.
12 Mart döneminde 71 devrimci hareketinin tasfiyesi, faşist hareketin önünü açmıştı.
Bundan yararlanan faşist hareket militan ve yan örgütlenmelerini güçlendirmişti.
MC'nin sağladığı olanakları kullanarak terör stratejisini sürdürürken, başta Emniyet, MİT olmak üzere, KİT, Milli Eğitim, Gümrük ve Tekel Bakanlıkları, DİE gibi temel devlet kurumlarında yığınak yapmıştı.